Evaluatie van de zoladztest van 12 – jan. ‘12:

In januari hebben we de eerste Zoladz-test gedaan als Loopgroep Warnsborn op de baan op Papendal. Een goede aanleiding om meer te vertellen over deze test.

Allereerst nog even de geschienis van de Zoladztest, altijd leuk en goed om te weten:
De oorsprong van de Zoladz-test ligt in het begin van de jaren tachtig. Arend Karenbeld, destijds trainer van onder andere Nederlands recordhouder op de marathon Gerard Nijboer, besloot zich volledig te verdiepen in het langeafstand lopen. Na het doornemen van de nodige literatuur deelde Karenbeld de trainingsschema’s voortaan in in zones, waarbij hij steeds uitging van een percentage van de maximale hartslag. De Poolse bewegingswetenschapper Zoladz hoorde Karenbeld hierover spreken tijdens een congres en daarop besloot de Pool dit idee verder uit te werken. Hij maakte ook gebruik van de zones en stappen, maar veranderde de percentages in absolute getallen. Hierdoor werd de test eenvoudiger om mee te werken. Ook de blokken van zes minuten zijn een handig hulpmiddel om te zien met welke snelheid de atleet zich voortbeweegt
Pas in 1998 werd de test in Nederland geïntroduceerd door bondstrainer Honoré Hoedt, die zeer enthousiast was over de methode van Zoladz. Volgens Hoedt is de test zowel een manier om de atleet te testen, als een communicatiemiddel tussen atleet en trainer, en tussen trainers onderling. De coaches die de test gebruiken, spreken dezelfde taal. Een duurloop was altijd gewoon een duurloop, ongeacht de snelheid. Door de komst van de zones kan onderscheid gemaakt worden in de verschillende tempo’s van duurlopen. In eerste instantie laaide het enthousiasme onder de atleten niet al te hoog op, maar na enkele aanpassingen in de ‘gebruiksaanwijzing’ van de test, werd deze een feit in het talentenproject. Zo staat uitgelegd dat de atleten die de test gaan doen, twee dagen van te voren geen inspannende trainingen mogen doen. Tijdens het inlopen voor de test moeten een paar snelle steigerungen gedaan worden om later de hartslag snel omhoog te krijgen.

Wat de Zoladztest wel en niet is:

1. De Zoladz-test is niet een test waarmee je kijkt hoe goed je conditie is

2. De Zoladz-test is niet een test om te kijken of je beter of slechter bent dan een ander

3. De Zoladz-test is een bewustwording van hoe je moet trainen.

4. De Zoladz-test kijkt niet alleen naar je maximale presteren zoals bv. een coopertest wel doet, maar daar gebruiken wij natuurlijk wedstrijden voor!


Het doel:
Als de resultaten van de test verwerkt zijn, kun je precies zien in welke hartslagzone je welke training moet doen. Door het lopen van duurtraining en intervaltraining verspreid over de vijf gevonden hartslaggebieden nemen de loopafstanden en de gemiddelde snelheid per uur geleidelijk aan toe, evenals (uiteindelijk) het wedstrijdniveau. Voor de beginnende loper is het het beste om zijn trainingsarbeid uit te voeren in zone één tot en met drie, en de gevorderde loper kan direct in alle zones trainen. Het verschil tussen zone één en vijf is bij beginnende lopers maar heel klein. Een beginner loopt in de eerste zone misschien negen of tien kilometer per uur en in zone vijf gaat hij wellicht elf of twaalf kilometer per uur. Bij topsporters kan dit verschil heel groot zijn, daar zit soms wel vijf of zes kilometer per uur tussen. Na een trainingsperiode van bijvoorbeeld zes weken kun je de test herhalen om te zien hoe veel vooruitgang er is geboekt, en in welke zone er het meeste vooruitgang zit. Een minder goed getrainde atleet laat vooral verbetering zien in de lagere zones, omdat dit de stappen zijn waarin hij het meest traint. Maar het is echter belangrijk dat je alle zones traint. De eerste zone, waarin je heel rustig loopt, is goed om een basis te leggen voor het uithoudingsvermogen. Ook is dit een goed tempo om te herstellen van een wedstrijd of zware training. Maar wanneer je echter alleen deze zone traint, word je uiteindelijk een dieselmotor zonder snelheid.

Uitleg resultaten:
Hier een algemene toelichting over de betekenis van de uitslag van de grafiek en wat het ideaal zou zijn.
Voorbeeldgr.1Voorbeeldgr2
De rode lijn geeft aan zoals je gelopen hebt in de verschillende zones, de zwarte lijn is de “trend lijn”. LET Op: de zones onderaan de grafiek kloppen niet, z1 moet z0 zijn, z2=z1 enz. Je kunt in dit voorbeeld aflezen dat zone 2, 3, 4 ver onder de trendlijn uitkomen. Wil je effectief trainen, dan moet je proberen veel arbeid te verrichten in zone 2, 3 en 4.
Voorbeeldgr3Voorbeeldgr4
Aan de hand van de verschillen grafiek kun je zien wat de verschillen zijn tussen de gelopen zones (1 = verschil tussen 0 en 1, enz.). Hoe vlakker deze is hoe beter, daarnaast kun je uit deze grafiek lezen hoe groot de omvang is van de sporter in de verschillende zones, een grote omvang in de lage zones is wenselijk.
En de laatste is het streven, betekent een gelijkmatige toename in alle zones.

Voorbeeldgr5
En als laatste het overzicht van Ronald, al jarenlang loper bij mij en, zoals je ziet, regelmatig meegedaan met de test. Een mooi resultaat! Een goede vergelijking van je ontwikkeling door de tijd heen!

Met dank aan de SSGF/KSSB waar ik de informatie heb gevonden.

blog comments powered by Disqus