Aankomende maand lopen we regelmatig in Mariëndaal, Boschveld en Lichtenbeek

Zo in het voorjaar, in de zomer trouwens ook!, wordt ik vooral getrokken door de schoonheid van de gebieden aan de overkant van de Amsterdamseweg.
Lichtenbeek, Boschveld en Lichtenbeek. Natuurlijk wil ik dat ook aan alle lopers laten zien dus regelmatig gaan we daar in die tijd dan ook naar toe.
En toevallig kwam ik een paar websites tegen met achtergronden over deze natuurgebieden. Voor lopers die er meer over willen weten!
lichtenbeekkaart1874_520
Allereerst de webste Natuurkaart over Mariëndaal, Boschveld en Lichtenbeek
Natuurkaart is een gezamenlijk initiatief van Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, Vereniging Natuurmonumenten, de 12 provinciale Landschappen, Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis en het Goois Natuurreservaat.

Alvast een klein stukje:
Korte kenschets

Zuidelijk deel van het landgoederencomplex Mariënborn. Drie fraaie aaneengesloten landgoederen op de zeer heuvelachtige zuidrand van de Arnhemse stuwwal. Afwisselend landschap met landhuis, bijgebouwen, boerderijen graslanden, akkers en bossen. Verder een beukenloofgang 'Groene Bedstee', sprengen, beekjes en vijvers en Christuskoepel. Vergezichten tot over de Betuwe.

Geo(morfo)logie

De drie landgoederen Marie"ndaal, Boschveld en Lichtenbeek liggen op de stuwwal van Arnhem. De top van de stuwwal, tevens de waterscheiding, ligt ongeveer tussen Lichtenbeek en Boschveld. Op Marie"ndaal vinden we een heel stelsel van droogdalen. Hierin ontspringt de Slijpbeek, die uiteindelijk in de Rosandepolder in de Rijn uitkomt. Omdat Lichtenbeek en Boschveld min of meer op de top van de stuwwal liggen is het relief hier meer glooiend. Marie"ndaal ligt op de flank van de stuwwal en is daardoor steiler en door de droogdalen meer geaccidenteerd.

En dan is er nog een speciale website met informatie over Arneym, de website, een initiatief van volgens mij, Jan de Vries, er wordt veel op deze site verteld over de geschiedenis van Arnhem maar iets minder van de grondlegger(s) van de website.
Op deze site is een pagina gewijd aan:

Kasteel/Landhuis Lichtenbeek
lichtenbeek1920_520
Huis Mariendaal
mariendaalhuise_520
Christuskoepel (op Mariendaal)
mariendaalchristuskoepel_520

blog comments powered by Disqus