Laatste 2 trainingen 2012, oliebollen (extra lekker-speciaal recept) en op naar 2013!

Vanmiddag (vrijdag 28 dec.) hebben Arnout en ik de oliebollen gebakken die we meenemen voor morgen na de training. Om zo het oude jaar te vieren en uit te zien naar 2013. Dus komt allen lopen en eten! Zie hier een (bijna) actie foto van Arnout:

Arnout

Oliebollen

Net als vorig jaar volgens een speciale recept. Melk wordt vervangen door karnemelk. De oliebollen krijgen daardoor een frissere bijt. Het recept ben ik tegen gekomen op internet op de website van NRCnext in het Kookblog van Janneke Vreugdenhil. Met een nostalgisch intro! Leve ome Piet! Als je het thuis ook wil proberen, kun je verderop het recept vinden. Maar Arnout en ik, speciaal voor hen die morgenochtend komen trainen en na het proeven van de deze lekkere oliebollen er meer van willen hebben, willen zij ze ook voor jullie bakken. Dus alleen voor lopers die zaterdag meetrainen en de lekkerste oliebollen van Arnhem willen hebben. Wat de prijs gaat worden moet en we nog even zien. Maar komt vast goed.

Nu de de leuke intro over Ome Piet:

Wij hadden vroeger een buurman, van wie we geen familie waren, maar die we toch oom Leo noemden. Oom Leo bakte elk jaar oliebollen voor de hele buurt. Tante Janny wilde die frituurlucht voor geen goud in haar keuken hebben en verbande hem steevast naar het schuurtje achter het huis. Wij zwermden daar de hele Oudejaarsdag als hongerige wolfjes omheen, hopend op een try-outbol, vers uit de kokende olie. „En?” vroeg oom Leo dan, „zijn ze lekkerder dan vorig jaar?”
Hij probeerde zijn eigen bollen elk jaar te overtreffen door extraatjes als noten, ananas uit blik, stemgember of kokos toe te voegen. Eén jaar ging hij zich zo te buiten aan exotica dat niemand zijn knoepertje harde creabollen bliefde. Maar meestal waren ze heerlijk. Luchtig en licht, dankzij oom Leo’s geheime wapen: karnemelk.
En het recept:


voor ongeveer 24 oliebollen:


1 goudrenet, grof geraspt


geraspte schil van 1 citroen


75 g rozijnen


75 g krenten


25 g sukade
>
500 g bloem


1 zakje gedroogde gist (7 g)


1 theelepel suiker


1 theelepel zout


1 ei, los geklopt


500 ml karnemelk


frituurolie (bijvoorbeeld arachideolie)


poedersuiker


Meng in een kom de geraspte appel, citroenschil, rozijnen, krenten en sukade met 1 eetlepel bloem. Meng de rest van de bloem, de gist, suiker en het zout in een grote beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin het ei.


Begin te kloppen met een garde of met een handmixer en voeg gelijktijdig de karnemelk toe. Blijf roeren tot er een mooi glad beslag ontstaat. Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats een uur rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.


Verhit de frituurolie in de frituurpan of in een andere grote pan tot 175 graden. Als je noch een frituurpan met thermostaat hebt, noch een kookthermometer bezit, laat je een broodkorstje in de olie vallen. Als de olie meteen begint te borrelen en het broodkorstje kleurt, is de olie heet genoeg.


Om mooie bollen te maken is een ijsbolletjestang handig, maar het kan ook met twee grote lepels. Doop ze eerst in de hete olie, schep daarna een bolletje uit het beslag en laat in de hete olie glijden. Bak zo maximaal vijf oliebollen tegelijk. Als je er te veel tegelijk bakt is de pan te vol en daalt de temperatuur van de olie te veel. Bak de bollen in ongeveer vijf minuten goudbruin. Sommige zullen vanzelf draaien wanneer de onderkant bruin is, andere moet je een tikje geven.


Ondertussen heb je een vergiet bekleed met een dubbele laag keukenpapier. Vis de bollen uit de olie met een schuimspaan en laat ze daarin uitlekken. Bak op deze manier oliebollen tot je beslag op is. Doe lekker royaal met poedersuiker.


Succes,

en hier de link als wil je het recept in originele versie wilt zien. En vanuit de achterkant van de auto werd zaterdag goed gegeten van de oliebollen.

oliebollenvanachter2trio&oliebollentotaalgroep
Speciaal omdat het zo’n leuke groep was zaterdag en deze foto die sfeer perfect uitbeeld. Voor één keer de zaterdaggroep „belastingfoto”.
29-12-12
blog comments powered by Disqus