Trieste mededeling over Herman Verheul, de grondlegger van de Verheul-methode.

Van een goede kennis, Herman Lenferink, hoorde ik het trieste nieuws dat Herman Verheul op 26 juni redelijk plotseling is overleden. Herman Verheul is de grondlegger geweest van de Verheul Methode. De trainingsmethode waar ik het ook vaak over heb en regelmatig trainingen geef die daar van afgekeken zijn. Je zou kunnen zeggen dat ik sterk door zijn opvattingen ben gecharmeerd. Meer over Herman Verheul kun je lezen in het memorandum van AV Phoenix de club waar Verheul ook de oprichter van was.

verheul
Een oude opname van Herman Verheul in aktie als trainer.

Het toeval wil dat ik met de andere Herman, Lenferink, en hij is weer één van de opvolgers van Verheul die op de Methode Verheul zijn doorgegaan, over twee weken een film gaan maken over deze trainingsmethode. Het geef aan het filmen helaas een somber licht maar daarbij ook de wil om een nog betere film te maken om daarmee zorgvuldig en zo duidelijk mogelijk deze bijzondere erfenis vast te leggen en door te geven.

Een aantal jaren geleden heb ik al opnames gemaakt van de maandag gymtraining die Herman Lenferink gaf in Utrecht. Je ziet Herman L. in deze training enkele oefenvormen geven die kenmerkend zijn voor de Methode Verheul, namelijk de "Kozakkengym" oefeningen die de laatste jaren erg populair zijn en als Core-Stabilty of als Pilatus terug kunt vinden. Zelfs, wat nu erg in de opmars is, Bootcamp, heeft veel weg van een Verheul training. Met name dus door deze oefeningen. Bij deze training sloot zowel Herman Verheul als Lenferink de training altijd af met 5 minuten zitvoetbal, eigenlijk kruipvoetbal want je billen mogen niet de grond raken! Ook weer een geweldige maar ook zware oefening om de "Core" te trainen en sterker te maken.
De opnames zijn trouwens vooral gemaakt voor mezelf als een soort notitieblok, om op simpele wijze een goed overzicht te krijgen van zoveel mogelijke oefeningen die ik als feedback kon gebruiken voor de trainingen die ik toen gaf in de sportzaal. Vandaar dat de kwaliteit minder belangrijk was, was nl. Maar natuurlijk goed genoeg om een indruk te geven wat de gym van Verheul inhoudt en wat o.a. in de film-dvd zal terug komen. En voor lopers bij Loopgroep Warnsborn zullen ze bekend zijn, deze oefeningen! Extra voordeel, je krijgt een kleine indruk van het training geven van Herman Lenferink. Naar mijn idee één van de bijzondere trainers van Nederland. Mijn wens is om hem, bijv. als wij samen dit projekt hebben afgerond hem enkele gasttrainingen te laten geven bij Loopgroep Warnsborn! Dus wie weet .... en mogelijk toch een positeve afsluiting aan een somber en triest bericht.

blog comments powered by Disqus