ODE AAN GERARD TEBROKE

Vorig jaar januari toen ik nog training gaf bij CIKO' 66 ontving ik de Gerard Tebroke Prijs. Een grote eer, want uitgereikt aan mensen die zich bijzonder hebben ingezet voor de club.

GerardTebrokeprijs

Maar vooral natuurlijk omdat Gerard één van grootste atleten van Nederland is geweest. En over hem maakt Omroep Gelderland een programma die aanstaande dinsdag 13 maart wordt uitgezonden.

Gerard

TV Gelderland Maakte onlangs opnamen in Aalten voor het programma “Ode aan de Doden.” Hierin staat presentatrice Marlies Claassen stil bij mensen die overleden zijn, maar bij leven belangrijk waren voor de samenleving en van wie nog steeds sporen te vinden zijn.
In het programma, dat op dinsdag 13 maart a.s. wordt uitgezonden, besteedt zij onder andere aandacht aan Gerard Tebroke. De AVA`70-atleet was in de jaren zestig en zeventig een legendarische hardloper, die langdurig in het bezit was van Nederlandse records op de 5000 meter en 10.000 meter. Tebroke stond bekend om zijn enorme trainingsarbeid, waarin weken van 200 kilometer, eerder regel dan uitzondering waren. Tebroke werd geplaagd door het nodige blessureleed, waardoor hij veel wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Daarnaast was hij ook de man van de eenvoud, die tevreden was met hetgeen hij bezat. Na zijn actieve carrière leidde Gerard een teruggetrokken bestaan in Silvolde. In 1995 wordt hij getroffen door een hersenbloeding en na enkele weken in coma gelegen te hebben, overlijdt hij op de jonge leeftijd van 45 jaar. Ter nagedachtenis aan Gerard Tebroke wordt er jaarlijks in Aalten de Tebroke Memorialwedstrijd gelopen.
Voor het programma zijn o.a. gesprekken gevoerd met de broers van Gerard Tebroke en werden er tevens opnames gemaakt op de AVA-accommodatie.

Het programma “Ode aan de Doden” wordt op dinsdagavond 13 maart uitgezonden om 18.20 uur en daarna ieder uur herhaald!

Als je al meer wilt weten over Gerard:
Geert Wevers blog, en Wikipedia.

blog comments powered by Disqus