De baard van Koning Winter

HorizIJshaar
Gisteren kwamen we een bijzonder natuurverschijnsel tegen. IJshaar, "de baard van Koningwinter", ik dacht zelf dat het een schimmel was maar zowel Annet als Marilene vonden op internet wat het echt was: "IJshaar of haarijs is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat kernhout, dus niet op de bast, van loofbomen.

IJshaar kan ontstaan als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van deze schimmels komt onder andere water vrij dat door zeer kleine openingen in het hout (houtstralen) naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur. Een hoge luchtvochtigheid is noodzakelijk voor de succesvolle vorming van ijshaar zodat het naar buiten geperste water niet kan verdampen en voor bevriezing beschikbaar blijft. Zolang de schimmels water blijven produceren en de klimatologische omstandigheden gunstig blijven, kan ijshaar aan blijven groeien. Als de luchttemperatuur te laag wordt, daalt de stofwisseling van de schimmels tot zo'n laag niveau dat er onvoldoende water geproduceerd wordt. De schimmel die voorkwam in het hout van alle proeven was de Exidiopsis effusa.[1][2]

IJshaar is zeer teer en smelt na aanraking direct weg. Als ijshaar aan zonlicht wordt blootgesteld, zal het snel sublimeren en verdwijnen. IJshaar is daarom 's morgens vroeg of alleen op schaduwrijke plaatsen te vinden."
( https://nl.m.wikipedia.org/wiki/IJshaar )

IJshaar

Eerste foto, boven, de baard van de Koning die we deze zaterdag vonden, en onder de blijdschap die deze baard ons bracht, een dusdanig super enthousiaste loopgroep dat Remke met handschoen ervoor zorgde dat Herman niet te zien is Happy. Volgende keer beter Herman!
Za-15-12
Comments

Kerstmarkt Schaarsbergen

Niet rennen als Kerstvrouw - man maar wel een bezoek aan de Kerstmarkt in Schaarsbergen. Aanstaande zaterdag de 15e december. Veel plezier! En je kunt hier het programma downloaden.
KerstSchaarsb
Comments

Zonnebloemen in november

Dat was toch wel bijzonder, zonnebloemen eind november. Die zagen we tijdens onze woensdagochtend training op Boschveld. Als je daar niet vrolijk van wordt Happy
En ook nog wat uitslagen van onze lopers op de Devilstrail Schiermonnikoog, Zeveneheuvelen en Montferlandrun. Alles mooi bij elkaar.

BoschvZonnebl

Boschv+CJBHN

Uitslagen Devilstr

zevenuitslag

UitslagenMontfer
Comments

Rozendaalse-N70-Bridge

De uitslagen van de Rozendaalseveldloop, de N 70 trail en de Bridge to Bridge van dit jaar.

RozendaalN70

BridgeUitslagen
Comments

Donderdag 21 Juni

Voor de training op de langste dag van het jaar en we een lange midzomer training doen lopen we vanaf de laatste halte voor Otterlo terug naar de Oranjerie in Warnsborn. Hier kun je het gpx bestand downloaden voor route Otterlo Oranjerie
Comments

Locatie Saladeparty

rosandapolderlocatie
Comments

Dauwtrappen Hemelvaart donderdag!

Machtige_eikheader
Aankomende donderdag is het Hemelvaart. Traditiegetrouw gaan we dan om 6 uur dauwtrappen vanaf de Westerbouwing. Een uurtje rennen we deels het parcours van de Stuuwwaltrail. Na dat uurtje zijn we terug en gaan we genieten van het ontbijt dat we zelf hebben meegenomen. Daarom als je komt moet je onderaan bij de reactie even doorgeven wat je zelf meeneemt, en ook even kijken wat anderen al meenemen. Zodat we een goed gevarieerd ontbijt hebben.
Hier nog een impressie van een paar jaar terug. Eerst een foto van de lekkere appeltaart die Bas gebakken had.
Appeltaart1
Maar Bas zelf was nog niet eens tevreden over het resultaat. Maar we hebben het nu al over het ontbijt, eerst werd er natuurlijk hardgelopen. Deze keer had ik een korte versie gemaakt van het parcours van de Lange Trail, 20 km, van de Stuwwalloop. De stukken die voor de Westerbouwing liggen waren er natuurlijk al af en van het gedeelte na de Westerbouwing had ik veel "kronkels" eruit gehaald. Gladgestreken als het ware Happy Mocht je zelf eens willen lopen dan kun je hier mijn aangepaste route vinden en hier het origineel. Kun je zien dat die eerste een stukje makkelijker is. Onze verste punt was het uitkijktoren Boersberg, in de buurt van Kasteel Doorwerth.
DoorwerthToren3
Freek, Arnout, Dorry, Bas, Jos, Hanneke en Inge op de uitkijktoren van Boersbergen, op de achtergrond, de Betuwe.

Als je verder kijkt, meer foto's!Lees meer ...
Comments

Leticia in de Arnhemse Koerier

Deze week staat een leuk interview in de Arnhemse Koerier met Leticia, onze loopster op de ochtenden op woensdag en zaterdag.
ArtLeticiaAKoerJan18
Comments