De voorjaarsroffel in Warnsborn.

middelste bonte specht
Niet de "grote Bonte Specht" maar de middelste.

De laatste trainingen in Warnsborn konden we weer vaak genieten van het geroffel van de specht. Luisteren naar dit bijzondere geluid vroeg ik me af hoe dat geluid nou ontstaat. Het leek me sterk dat je dat geluid krijgt als je met een snavel tegen een levende boom hakt. Zou het ontstaan in het hoofd, de snavel, dat daar ergens een soort klankkast zou zitten? Ik had geen idee. Dus maar eens in de groep gegooid en die dachten dat het wel het zo zou zijn, door het hout.

Martine was ook benieuwd geworden en is voor ons op internet aan het zoeken geweest. Ondertussen was ik op bezoek bij Frank geweest en Frank bezit verschillende vogelboeken, o.a. een boek met daarin een "geluidsspeler" met de zang en het geluid van de meest voorkomende vogels in Nederland. Met het geroffel van alle spechten in Nederland. Gaf ook weer een nieuwe vraag, welk geluid, eh, specht, hebben we gehoord? Het geroffel van de Grote Bonte Specht, De Middelste Bonte Specht, of de kleinste? Of was het de zwarte?

Nou ook nog wat roffels op internet gezocht, dus misschien dat we de goede kunnen herkennen! En vooral goed luisteren tijdens de trainingen in Warnsborn. En Martine en Frank: DANK! Happy

Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel, door: Lou Megens"Een specht die zijn roffel van overigens niet langer dan 1 seconde op het dode hout laat horen is indrukwekkend. Maar een specht die zijn nest uithakt in een gezonde boom is ontzagwekkend! Dit stelt ons echter meteen de vraag waarom de vogel geen “hoofdpijn” krijgt van deze snelle harde hakbewegingen. De roffel van wel 8-10 slagen per seconde wordt niet doorgegeven aan de schedel, maar gedempt door een poreuze laag tussen de snavel en het bot van de schedel. De snavel is weliswaar sterk, maar toch elastisch, en onderaan de tong zit een elastische ondersteuning die doorloopt over de hele schedel, en de klap gelijkmatig over de schedel verdeelt. Bovendien zit tussen de schedel en de hersenen een dunne laag hersenvocht, waardoor minder trillingen worden doorgegeven aan de hersenen Dit roffelen wordt ook wel snorren genoemd, en hoor je vooral in het voorjaar. Het is geen foerageren, maar meer een muzikale uiting, wat vaak in de vroege ochtenduren te horen is. De specht gebruikt daarvoor een geschikte (dode) tak, die voldoende resoneert. Als er eenmaal een geschikte tak gevonden is, wordt deze herhaaldelijk gebruikt voor het uitvoeren van zijn instrumentale muziekstuk".

Aangepast lichaam : http://dier-en-natuur.infonu.nl


"Wanneer een specht wil gaan hameren op een holle stam of een dode tak, dan zitten ze tegen het object aan met twee tenen naar voor en twee tenen naar achter. De specht zoekt ook nog steun aan de hand van z'n twee middelste staartveren. Deze kunnen niet ontbreken of de vogel kan niet tegen de tak of stam blijven zitten. Daarom worden de veren tijdens de rui ook maar afgeworpen als de nieuwe staartpluimen al volgroeid zijn.
De snelheid van de klap van de snavel tegen de boom loopt vaak tegen de 40 kilometer per uur aan. Dat wil zeggen dat het hoofd van een specht heel wat zware schokken krijgt te verduren. Daarom worden de hersenen speciaal beschermd door spieren die dienst doen als stootkussen en als schokdemper".

Uit de Trouw, 21/03/13: KOOS DIJKSTERHUIS"'Krrr, krrrr', ratelt het door het park. Een specht roffelt op een tak, die hol genoeg is voor een respectabel geluid. Dat roffelen doet de specht bij wijze van zang. Bonte spechten laten ook vaak een kort tongklakje horen, het geluid van een aansteker. Maar zingen, nee. Groene en zwarte spechten kunnen lachen, bonte spechten niet. Bonte spechten roffelen. In de vroege lente vooral. Vandaag dus.

Als je dat aanstekergeluid eenmaal herkent, kom je overal spechten tegen. Ze leven in bossen, bosjes, parken en laten zich soms in de tuin zien. Zwart met wit met rood. Er zijn grote, kleine en middelste bonte spechten. Vrijwel alle bonte spechten die zich in park en tuin vertonen, zijn grote bonte spechten. Ze zijn zo groot als een spreeuw, helemaal niet groot dus, en daarom zijn mensen geneigd te denken dat ze een kleine bonte specht zien.

Soms attendeer ik mensen op een specht. Dat gaat vanzelf. Tijdens een praatje op straat hoor ik 'tjik' in de boom. Dan zeg ik: 'hé, specht.' Een enkeling reageert verrast, anderen kijken alsof ik wartaal uitsla of horen me niet eens".

En dan nu de tijd voor het vergelijkend overzicht van de spechten muziek:

  • Als eerste, de meest waarschijnlijke, de Grote Bonte:

  • Iets kleiner, de middelste:

  • Nog kleiner, De Kleine Bonte Specht:

  • En dan nu grootste: De Zwarte specht:

De Groene Specht roffelt het minst en kon ik ook geen roffel van vinden.

Wel kon ik nog een paar leuke filmpjes vinden:Jullie weten natuurlijk dat de natuur hard is, ook de spechten werken daar soms aan mee. Een kwestie van survival of de fittest zullen we maar zeggen. En zo blijkt maar weer eens dat fittest niet altijd de sterkste betekent wat betreft overleven.

Vervolg Trouw, "spechten niet alleen lief!"


"Mensen die voor vogels vetbollen ophangen, zien graag mezen en zouden ook een specht welkom heten. Een specht lust pinda's, vetbollen en bovendien pindakaas, op hout gesmeerd. Ook lust een specht mees. Spechten zijn betrapt op het opeten van mezengezinnen. Op hun beurt hakken mezen de schedel in van vliegenvangers, om hun nestholen af te pakken. En laatst circuleerde een Fins filmpje van een koolmees die op het achterhoofd van een barmsijs inhakte. De doodsstrijd duurde lang, de sneeuw kleurde rood, de mees at barmsijshersentjes".
Met het voorjaar worden niet alleen spechten actief, ook buizerds. Best handig om daar af en toe even bij stil te staan en even aan de tips te denken die ze aan het eind van de filmpjes geven.

blog comments powered by Disqus